Fogyókúra vs Életmódváltás?

A bejegyzés címében a jó és a rossz fiú szerepelnek. Lássuk Neked melyiket érdemes választanod.

Fogyókúra

A fogyókúra, egy rövid ideig tartó, de jelentős kalóriadeficit miatt bekövetkező szándékos testsúly csökkenés. A gyakorlatban ez gyakran úgy működik, hogy egyik napról a másikra hősünk elhatározza, hogy fogyni fog, sokat, mégpedig gyorsan. Így a korábbiaknál nagyságrendekkel kevesebb kalóriát fogyaszt, mellyel az első időszakban különösen látványos testsúly csökkenést ér el, noha a szervezete sínylődik.

A diéta olyannyira markáns, hogy állandó éhségérzet gyötri, amit ideig-óráig feledtetni tud a látványos fogyás kiváltotta mámoros érzés, ám a “tél közeleg”…

A nap-nap utáni kemény csata a kilókkal fokozatosan felőrli motivációját, melyet kezdetben a látványos fogyás hamis illúziója táplált.

Néhány hét/hónap múlva eljön a fordulópont.
 
Az állandó éhezés, a sorozatos lemondások miatt elkezdi “lazábban” kezelni a diétát, és fokozatosan egyre több kalóriát fogyaszt, a fogyás szépen lassan megáll.
 
Ebben a vákuumban jönnek a sötét démonok, akik arra hívják fel harcosunk figyelmét, hogy noha keményen diétázik, mégsem fogy. Hát van-e értelme a szenvedésnek?
 
A töménytelen lemondástól megfáradt vándor pedig előbb-utóbb beadja a derekát és ismét enni kezd. No nem annyit mint előtte, annál többet…
 
Sose feledhetjük, az ember nem gép, nem lehet egy alapvető örömforrásról teljes mértékben büntetlenül lemondani!
 
A gyakran még a kiindulásinál is magasabb kalóriabevitel óhatatlanul a hízást hozza magával, a fogyókúrát pedig “hízókúra” követi, mely a játékost minden korábbinál magasabbra repíti – kilókban mérve.
 
A fogyókúra az átlag ember számára olyan, mint a hitelkártya: káros, kerülendő és tilos! Valójában igen ritkán lehet indokolt fogyókúrázni; egy ezek közül például versenysportolók esetében a mérlegelés előtti néhány hét.
 
Az távlatokban gondolkodó ember nem fogyókúrázik, ő életmódot vált!

Életmódváltás

Ez esetben valami tartós változásról, valami hosszú távon (élethosszig) fenntartható dologról beszélünk. Ez az alapvető különbség a fogyókúra és az életmódváltás között.

Szemléltetésül: amennyiben valaki a rendszeres gyorséttermi ételek fogyasztásáról áttér a mediterrán étrendre, ő életmódot változtat.

Képzeljük el a görögöket, akik életük során folyamatosan mediterrán étrenden élnek, mégsem vívnak ádáz harcot a mindennapokban ételeikkel szemben; nem sóvárognak más ételek után.

Szívesen fogyasztják ételeiket, sőt örömmel etetik ugyanazt gyermekeikkel is. Természetesn az egész étrend fenntartható, természetes. Ráadásul egészséges, sőt hosszú távon segít elérni és megtartani is az ideális testsúlyt!

Egy szó, mint száz, amennyiben komolyon gondolod a testsúlycsökkentést, örökre felejtsd el a fogyókúrát, és sajátíts el egy új szemléletmódot, ami folyamatosan a fogyás felé visz. 

Ebben segít az Alfadiéta!

Minden, ami az egészséges fogyásodhoz szükséges megtalálható könyvünkben! Most "3 pizza áráért" elérhető! 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, tedd fel kérdéseid, értesülj az újdonságokról.

FOGYJ LEMONDÁSOK NÉLKÜL, EGÉSZSÉGESEN! IME 3 ALAPELV, teljesen ingyen.

Töltsd le INGYEN, a 10 oldalas elektronikus könyvünket, és lépj még ma a tudományos alapokon nyugvó, hatékony fogyás útjára!