Legtöbben úgy gondolják, hogy valaki vagy akaraterővel születik vagy nem.
Amikor a második (harmadik vagy negyedik…) tortaszeletet húzzuk magunk elé, szomorkodunk, hogy miért nincs akaraterőnk, miért vagyunk ilyen gyengék.
Azonban az ételválasztás valójában kevésbé akaraterő és motiváció kérdése, mint a környezeté!
Tegyél rendet a hűtőszekrényedben, fagyasztódban, a kamrában és egyéb olyan helyeken, ahol az ételeid tárolod.
1. LÉPÉS: határozd meg a vörös, a sárga és a zöld élelmiszereket.
Ezek az élelmiszer csoportok nem univerzálisak, mindenki számára egy kicsit mást jelentenek.
Így azonosítsd a sajátod:
„Vörös élelmiszerek”:
- ezek megnehezítik a fogyásod
- mindig azon kapod magad, hogy ezekből túl sokat fogyasztasz
- felmerül benned, hogy ezekre allergiás vagy
- számodra ezek „nehéz” ételek
A feldolgozott/finomított ételek általában ebbe a kategóriába esnek.
„Sárga élelmiszerek”:
Ezeket fogyaszthatod alkalom adtán, például a barátaiddal egy közös éttermi étkezés alkalmával. De kerüld a fogyasztásukat egyedül otthon a tévé előtt ülve.
Ne váljanak a mindennapjaid részévé!
„Zöld élelmiszerek”:
Táplálóak és egészségesek. Törekedj afelé, hogy a mindennapjaidban első sorban ezeket fogyaszd megfelelő mennyiségben.
Nagyrészt a feldolgozatlan élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, egyéb „tiszta élelmiszerek” tartoznak ide.
Ne feledd, ahogy korábban már szó volt róla, ne egyik napról a másikra akard minden ételed tökéletesen egészségesre cserélni.
Adj időt magadnak!
Mit tegyél ha mással laksz egy háztartásban, aki egyáltalán nem akarja, hogy kiszortírozd az egészségtelen ételeket, melyek céljaid elérésében akadályoznak?
Beszéljetek róla – mondd el, milyen változtatásokat szeretnél véghezvinni az életeden, és miért. Bevallhatod: „A segítséged nélkül nem fog menni.”
Apró lépésekkel haladj – egyszerre egy egészségtelen ételt száműzz a mindennapjaidból, ahelyett, hogy minddel leszámolnál.
Pakold el szem elől ezeket az ételeket – ha feltétlen muszáj „vörös ételeket” tartani otthonodban, ne legyenek a szemed előtt.
Pakold el őket!
A kólát ne a konyhában, hanem például a pincében, vagy a garázsban tárold.
2. LÉPÉS: takaríts!
A „vörös ételek”
Először a „vörös ételektől” szabadulj meg!
Ebbe a csoportba tartoznak a legnagyobb kalóriatartalmú, de kevés tápanyagot tartalmazó ételek.
Ajándékozd el ezeket vagy tedd őket a komposztra. Legyél drasztikus! Gondolj arra, hogy a túlevés nem kevésbé káros, mint az ételek kidobálása.
Soha ne egyél meg ételt pusztán azért, mert különben ki kellene dobnod. Így fokozatosan eléred, hogy a „felesleges” ételeket meg sem vásárolod.
A „sárga ételek”
Ha ezzel megvagy, a „sárga ételek” mennyiségét csökkentsd. Ezeket is tedd nehezebben hozzáférhető helyekre. Például a polc tetejére, amit csak létráról érsz el. Semmiképpen ne hagy őket szem előtt.
Miért jó ez?
Mert amikor meglátsz egy ételt, agyad a pillanat tört része alatt, gyakran tudattalanul dönt, hogy tüstént felfald vagy sem.
A saját döntéseidet egyszerűsíted le, ha „vörös és sárga ételeket” nehezen elérhetővé teszed önmagad számára.
Ha nem vagy körülvéve egészségtelen ételekkel, nincs szükséged akaraterőre sem, hogy ellenállj nekik.
A „zöld ételek”
A munkád befejezéseként: „zöld ételeket” helyezd a „reflektorfénybe”!
Tárold őket fogyasztásra kész formában. Olyan fortélyokra gondolok, hogy tarts a hűtőben meghámozott barackot, a mélyhűtőben néhány főtt tojást, stb.
A lényeg, hogy a fáradt pillanataidban könnyen fogyasztható formában akadjanak a kezed ügyébe.
Természetesen ne vidd túlzásba a „zöld ételek” beszerzését, főleg melyek romlandóak.
A fentiek is, és természetesen minden tanácsunk, kizárólag akkor működik, ha apró lépésenként elkezded őket alkalmazni.
Mostantól!
Figyeld meg mi történik a fentiek hatására? Eszel valamit a „zöld” listáról, ami ott van előtted egy karnyújtásnyira, vagy beülsz az autóba és elhajtasz a boltba egy „piros listás” betevőért?
Mit gondolsz, melyik a valószínűbb? És mit gondolsz melyikhez kell nagyobb akaraterő?
Tudatosan kissé nehezítsd meg önmagad számára a „rossz döntéseket”!
A környezet
Az egészségesebb étrend tartásában a „személyes környezetednek” rendkívül nagy szerep van.
Tedd szövetségeseddé!
Egyszerűbben fogalmazva: ha egy bizonyos étellel/nasival nem találkozol a nap minden órájában, sokkal könnyebb neki ellenállni.
Eszedbe sem jut.
A nem megfelelő környezet viszont rendkívül megnehezíti az egészséges étkezési szokások gyakorlását.
A jó hír: a megfelelő környezet segíti a helyes étkezési döntéseket – extrém akaraterő nélkül, ösztönösen.
Rendkívül fontos, hogy jól érts egy törvényt: amennyiben egy adott ételt megvásároltál a boltban, előbb-utóbb biztosan el fogod fogyasztani!
Ebből következik: ha zömében egészséges ételeket vásárolsz, és tárolsz otthonodban, végül zömében egészséges ételeket fogsz fogyasztani.
És ez a lényeg!
Mindig az akaraterődre támaszkodni hibás elv. Ne várd magadtól, hogy kihagyd az esti fagyizást a tévé előtt, ha a hűtőd roskadásig tömve van finomabbnál finomabb jégkrémekkel.
Ne várd magadtól, ha a minden egyes hűtőnyitásnál a fél csokitorta mosolyog rád, hogy ellen tudsz neki állni.
Nem lehet mindig akaraterővel legyőzni az állandó kísértést. Lehetsz fáradt, lehetsz stresszes, lehetsz szomorú…
Ilyenkor ösztönösen a legegyszerűbb döntést hozod. Ha a jégkrém akad elsőként a kezedbe, azt eszel.
Ha el kell érte menned a boltba, talán eszedbe sem jut…